Pages

Monday, September 6, 2010

kalau lah mak dah tak de lagi nt~~~

assalamualaikum...


diam tak diam dah nak raye kan..tinggal lagi 5 hari je lagi...mesti sume orang sibuk dengan persiapan raye..hehe..family aku tak ketinggalan juga...kalau nak raye nie kaum-kaum ibu lah paling sibuk kan...nak buat kuih...nak buat langsir..nak beli baju anak2..nak tukar itu nak tukar ini...kalau boleh mase raye sume nak serba baru...


hehe..aku cakap nie pun sebab mak aku pun macam tuh..aku dari keluarga yang besar..belah mak ramai adik beradik..belah abah pun ramai gak adik beradik..so..family aku pun ramai lah adik beradik..nak dedahkan berapa orang adik beradik belah mak dan abah tuh susa sikit..sebab sampai sekarang aku tak tau jumlah sebenar..tp mcm tak lebih tak kurang dalam 13 org satu family...kot...hehe..


so...terus terang aku cakap aku pun ade 9 adik beradik termasuk aku lah kan..besarkan family aku...tapi kadang-kadang aku rase macam 9 orang tuh sikit je..sebab bila dah besar sume takde kt rumah..yang ade mak abah adik2..haih..sunyi...tapi yang best bila adik beradik ramai nie mase nak raye lah...ramai2 balek rumah..baru penuh gile rumah aku..meriah gile...best2..suara mak marah2 pun makin kuat..hikhik


bila nak buat kuih ramai2...tapi ramai juga lah yang lari dr buat keje..tapi buat keje ramai2 lah best gak..sebab ade je bnde yang kelakar..ade je yang nak dibualkan...mak suke buat kuih sendiri..tak suke beli2..mak cakap tak sedap beli kuih..baek buat sndiri..sedap juga kuih mak smpai ade jiran2 yang tempah..tapi mak jual serupe tak jual...kadang2 mak bagi je tak suro orang tuh bayar..mak cakap takpe lah...kite sedekah je lah...


ade yang suke makan tapi tak suke beli..lagi satu manusia..so bila ade orang2 macam tuh..mak dengan rela hati buat kuih banyak2 then g anta sebotol kt rumah orang tuh..baik kan hati mak...mak memang macam tuh..mulut je bisng tapi hati baek...hah lg 1..kalo nk raye kteorg akan buat 4 jenis kuih..kuih tat..kuih cornflakes...kuih mastani badam..maruku..tapi...bukan buat untuk sebotol besar tp mak buat berpuluh2 botol untuk diberi kepada atuk..mak sedara..pak sedara..jiran..




nie mak n abah aku..hehe..tengok latar balakang pun dah tau an..mencik!

family aku kn besar..so kalo setiap mak cik2 n pak cik2 aku mak aku nk bagi kuih tak ke naye kteoorg...nak wt macam mane dah niat mak macam tuh...kiterog redha je lah..mak cakap takpe lah..kite beri orang nanti ade lah orang nk bagi kte pape...tu lah mak..nak jual tak jd..kalo xbg separuh harge mak bagi free..sbb tuh la family kteorg nie takde bakat nak meniaga..adik beradik aku pun dah ikot mcm mak..hehehe...


kire ok lah kan..tiap2 raye abah mesti cakap..jgn buat mak marah..nt mak dah takde sape lg nak marah korang...adik beradik aku sume dah besar..lg dua org je skolah lagi..nak ikotkan sume dah matang bole pikir sndiri tapi..aku rase kteorg masih lg kt bawah ketiak mak lg...aku mengaku aku masih lagi bawah ketiak mak..bukan manje mane pun tapi ape je aku nak buat mak la aku pikir duku..nak bli baju pun nak suro mak pilih..sebab ape je mak pilih tak kire murah atau mahal sume npk cantik..


hidup kteorg nie bukan kaye pun..wlpun abah kerja dgn TNB..jwtn jgn tnye..mmg family aku xsuke nak ckp psl jwtn abah aku..ntah..biarlah dgn jwtn abah tuh..bukan ape...malu lah..tapi aku dah nekad nk sahut cabaran abah dapatkn gaji lebih tgi dari die..huu..macam susa jek..tp aku akan cube jugak....mak selalu cakap..wlpun kite nie tak kaye tapi kite tak pernah idup susa kan..Allah selalu bantu kite kalo kite susa..kalo kaye tapi tak berkat susa jugak kn...


erm..panjang jugak aku membebel...sumenye kerana teringatkan mak..mak tak tido lagi nie..tengah jahit langsir..ouhh lupe bgtau..mak ade sume skill..reti memasak menjahit baju kurung..menjahit langsir..tp mak xreti nak ikat ketupat n mask lemang..hahahhaa!!abah je reti...kiteorg mkn nasi himpit je..opss..ahaha!!


pesan mak..setinggi mane pun gaji kite..setinggi mane pun ilmu kite..kite mesti bersederhana...itu lah yang keluarga kite amalkan dari dulu...


sekarang mak ade lagi..kalau mak dah tak de lagi meriah lagi ke raye aku nie..hurmm


assalamualaikum...

11 comments:

Lya said...

huhu.. lebeh kurang la kite, mas.. adik2 ayah, adik2 mak ramai.. adik2 nis pun ramai..

raya2 ni, kitorang pakat2 satu family.. rumah ni masak ni, rumah tu masak benda lain, nanti raya first kumpul kat rumah tu, makan ramai2..

itu pun sebenarnya belum semua adik2 mak yg nis jumpa.

kalau berkonvoi, family nis kena naik 2 kereta, tambah dgn adik2 mak jadi 4,5 kereta. memang konvoi sakan la..

tapi kan, kalau la mak takde.. huhu.. jenuh la nis yang kene masak.. adoyai.. selama ni nis tukang rasa je selalunya, sebab hujung2 bulan macam ni.. keh2..

tapi ketupat, memang tangan nis la yang tukang anyam. dah expert dah.. yes!

thanks, ma.. lepas ni nis try buat rendang minang tanpa bantuan ma pulak.. hehe..

Anonymous said...

ayam, gua rindu lu..







-farah malas login-

KuBi said...

sayangi la mak kita selagi dia masih ada ni!! selamat hari raya ayam!! kok kerekkkkk kokkkkkkk!!! hehehe

~mAsItAh fUaAd~ said...

lya: hah g blaja smpai pandai..wa...hihi..lame lg nk blaja

kubi..kubi ngeng...selamat hari raye

farah malas:hikhik...sabar ea sayam...

tia said...

gyler ramai adik bradik lu!
if ade ank buah lg ramai kan weh ?
best best!

gua lg xley imagine if mak gua tade, gua da laa ank bongsu! :'(

wehh! selamat hari rayaaa macekk!
:)

~mAsItAh fUaAd~ said...

memang r ramai..tapi wa rase sunyi..dorg bukana de kt rumah pun..time raye je blek..nie pun raye nie xcomplete coz kakak aku 2 org xblek cni..dorg g raye kt uma mak mertua...haihh...sede2

selamat hari raye tia sayam

kyo_9 said...

huhu.. sedangkan Nabi pon mengamalkan sikap bersederhana.. tp setiap kali raya, kita akan dapat tgk beberapa golongan yg terlalu mewah tp diragui samada diorang puasa penuh atau x.. kui3

~mAsItAh fUaAd~ said...

hehe...ntah la kyo...same ade dorg pose penuh atau tak tuh terpulang lah pada dorang kn...mak ckp sekaya mane pun kite tak baek menunjuk..hehe..sbb tu amalkn bersederhana

black roses_dyh said...

saye pown dtg dr keluarge yg bsr..
12 org adek beradik..tapi btol la..rase mcm sket je bler semua da bsr...tapi yang bestnye ragam mcm2..perangai pown mcm2..manyak hati nak kene jage..
=)

black roses_dyh said...

same lah ngan saye..dtg dari keluarge yang besar...
12 org adek beradek...btol lah.rase sket jer bile semu da bsr2..masing2 buat hal sndri2..ragam pown mcm2..pastu banyak hati kene jage....
by the way..hati ibu yang paling kene jage..

~mAsItAh fUaAd~ said...

erm..ade jugak yang memahami...huu...