Pages

Thursday, November 25, 2010

resume punye pasal boleh buat hati aku terbakar

assalamualaikum...
annoyed..>.<"
resume...bila kita habis belajar family semua aspect lepas belajar terus kerja..ok family aku....aahhh..siapa yang taknak kerja yedak? siapa yang tak nak cuba berdikari dan menjalani kehidupan macam orang dewasa kan..ye aku pun nak..aku nak rasa apa sebenarnya "real world" yang aku selalu tengok dekat tv..movie..even sekeliling..


tapi sekarang masalahnya...aku tak reti buat resume...seriously...memang tak reti lah weyhh...aku tak pernah diajar untuk buat resume..memang dekat tempat aku belajar tu hanya pada budak degree je yang akan diajar..untuk budak diploma macam aku ni tak diajar...


lagi satu yang buat aku pening nak mampus parent aku..mak cakap pergi lah kerja "terus"..maknenya pergi kerja jangan sambung belajar..abah cakap pergi sambung belajar amik degree je terus baru kerja..aku??entah...aku tak boleh buat keputusan apa-apa sebab selama nie..ape je yang berlaku dalam hidup aku parent aku yang tentukan..parent aku yang buat keputusan..jadi...suara siapa lagi lantang maka itu lah pemenangnya...sekarang ni bila parent aku cakap pasal masa depan aku akan berlaku pertengkaran kecik sorang suro kerja sorang suruh belajar...aku..diam dan menunggu keputusan..


live like in the cage..
tapi dalam hati aku..entah..keliru...sangat keliru...aku nak sambung belajar..nak sangat2 sambung belajar..sangat!!hendak saja aku jerit dan laungkan kepada parent aku itu kemahuan aku..tapi bila difikir2 balik...jangan melawan cakap ibu bapa bukan..aku hanya boleh mendiamkan diri saja..just wait..


dan akibat daripada bebelan mak yang suruh aku cari kerja walaupun dalam hati memang macam tak nak kerja lagi aku berusaha lah nak cari kerja..tapi sebelum tu aku kene buat resume dulu bukan..resume boleh jadi masalah besar kalau tak reti buat...macam aku lah nie..rase cam nak menjerit je..search kt tenet jumpa..tapi bila buat sendiri confius..serius...aku baru je habis belajar..grad pun belum lagi..next year agaknya grad..abes tu tak kan nak isi sekolah je?SPM?kerje ape je aku boleh dapat dik non....ape nak tulis..ape nak highlight?






aku buntu.......


tolong lah aku..sesiapa yang ade contoh resume bagi lah dekat aku...serius aku memang blur nak mampus..orang cakap belajar je tinggi2 tapi resume pun tak reti buat...aku takut nak hadapi kehidupan orang2 berkerja..aku cuak..serius.............


assalamualaikum..

8 comments:

shahirahkhairudin said...

google sayang.. ada banyakkkk..
hurm.. sambung dulu atau kerja dulu ni ada pro dan conts.. ikut kemampuan diri.. at least kalau kerja dulu ada tapak. lepas tu nanti boleh sambung. tapi boleh jadi nnt bila dah kerja jadi malas lak..

~mAsItAh fUaAd~ said...

tu lah...risau jugak..dah search bagai dah..bila buat macam salah je..entah r..tak paham lah...

Gilbert Juan said...

aku pun belum terpikir nak belajar buat resume.. lepas ni terpaksa lah nampaknya.. masih sempat lagi tu.. tenang..

tia said...

ayammm sayam!
gua igt lu maen2. heee
gua da emel contoh resume gua.
lu tggl nk isi je.
resume tuh gua buat time gua blajar secretary dlu.
sori lambat weh!
meh gua siram dgn air lu pnye hati bagi padam api tebakar tuh!
;))

sayang lu ketat2! ;)

Langit Pertama said...

Nk sy send resume yg penah sy buat dulu utk rujukan awk...

email sy asema84@gmail.com

Resume sy biasa2 je, tp maybe leh jd rujukan awk...

~mAsItAh fUaAd~ said...

wahh...thanks semua..baik tol hati korang...

tia: amboi2 baru nak syg wa ketat2..ceitt..haha

langit mmg nak contoh banyk2...tolong lah..sobs

Pejuang Kesenian Extreme said...

Betul cakap Syahirah..Google la jawapan untuk semua kekalutan ni..Memang anda,cuma kena rajin mencari dengan menggunakan keyword yg sesuai..

~mAsItAh fUaAd~ said...

dah jumpe..tapi tak daham sangat..requirement die macam mane..ape yg patut letak ape yang tak patut...