Pages

Wednesday, June 30, 2010

STUDY????apakah???

assalamualaikum....

study atau maksudnye belajar..(semua orang tau tu kn..hihi)..well...dah nk start sem dah nie...cuti pun tgl bpe hari je lagi..aku rase mcm  tak cukup cuti je sbb dah lame sangat bertapa kat rumah ni kan...haih....cuti dah dua bulan tapi kenapa aku rase macam tak puas saje??mungkin kerana faktor "bertapa" tu lah kot..hehe..

ramai sangat kawan2 aku tnye preparation untuk sem nie..maklum lah sem nie ialah sem terakhir bagi kami..semua dah rase nk grad..nak pakai jubah bagai..mesti best kan..hehehe...lagi best kalo dapat grad satu kelas sekali..huuu...tp nak buat macam mane lagi..mungkin tak de rezeki kot..pape pun aku tetap doakn yang terbaik untuk dorang..

jangan tak tau..aku kt rumah bukan saje jadi bibik tapi aku juga jadi penasihat tak berbayar dan yang tak ade lesen pun pada kawan2 aku yang nak meluahkn perasaan atau masalah dorg kt aku...hehehe...bukan berlagak ok...cume kadang2   kite kene jadi pendengar yang baek dan dapat memberi nasihat yang bernas untuk kawan2 kite..kalau bab mengumpat 2 kalau bole memang nak elak kn pun..bukan ape..tak seronok lah nk dengar...lagi2 dorang cite pasal aku..hehe...

pada tarikh 3hb julai 2010 maka pulang lah aku ke penjara ilmu...kene ready untuk bergelumang dengan buku2 dan adventure baru...aku tekad hendak memberi mak dan abah gembira dengan keputusan aku nt..aku nk bukti kn aku juga boleh berjaya..

kalau bukan kerana mak dan abah aku tak kan kuat menempuh dugaan hidup ketika belajar..aku ingat mase aku kecik2 aku xsuke belajar..tiap2 malam memang wajib bagi family fuaad duduk di dapur dan belajar bersama-sama..mak pegang rotan n duduk kt celah abg2 n kakak n adik2 aku monitor kerje kteorg..pastu mak pergi kt sorang2 mak tnye pape lah ape yang aku blaja kt sekolah..

aku paling tak suke bile ade kerja sekolah bahase english...sebab nanti mak pegang rotan suro bace sampai dapat..aku ingat mase tu aku darjah 2 ke 3..pastu malam 2 mak suro aku bce buku teks english..punye lah menggigil..adehh...darjah 2 n 3 mne lah reti sgt bace english an..so aku gagap lah..bile ade salah sebut je mak rotan tangan..sakit masa tu xyah ckp lah..smpai menangis2 aku bace..mak tetap tegas..xde lah nk pujuk2 nie..buang mase je mak nk pujuk..

alhamdulilah...akhirnya aku mula lancar bace pape dalam english..pernah 1 hari tu mak suro sume cakap london dalam uma..hahaha!mmg kelakar lah time 2..gelak2 kiteorg..mak cakap suro biasekn diri nanti dah besar senang...tapikn mak...anak mak nie still nervous nak speaking depan orang..gelabah gile..hahaha!

kenangan mase kecik2 tak payah cakap lah...banyak sangat..aku nak berjaya macam kakak2 aku...disebabkan dorg lah aku tekad nak push diri aku untuk belajar dan untuk berjaya...

k lah..dah maghrib..nak solat n mandi dulu..
assalamualaikum....

2 comments:

jan said...

erk....penjara ilmu?
wah!bukann maen lagi ayat kamu...
vocab baru nih :P

~mAsItAh fUaAd~ said...

hehehe..hah tulis2 vocab baru....